January 26, 2012

Tart Telur


TART TELUR

Pastri
Bahan-bahan

120g   -   Mentega
50g    -    Gula Ising
1biji   -   Telur
240g   -   Tepung Gandum
1/2tsp   -   Ising Vanilla

Cara-caranya

Campurkan semua bahan-bahan dan gaulkan sehingga berderai dan menjadi tekstur berupa serbuk roti. 
Ambilkan sedikit adunan pastri dan tekankan sehingga padat dalam acuan mengikut bentuknya.Cucuk adunan dengan garfu dan bakar separuh masak selama 5 minit pada suhu 180'c.

Kastard
Bahan-bahan

1/4 cawan   -   Whipping Cream
1/4 cawan   -   Air
1/4 cawan   -   Gula Pasir
2 cmt    -    Susu Tepung
3 biji    Kuning Telur
Sedikit Ising Vanilla
Sedikit Pewarna Kuning

Cara-caranya

Susu tepung dicampurkan dengan air dan dikacau sehingga larut. Jika perlu,gunakan air suam untuk memudahkan susu larut.
Campurkan semua bahan-bahan dalam satu mangkuk. Kacau perlahan-lahan sehingga semuanya sebati dan tidak berketul. 
Tuangkan kedalam pastri yang separuh masak tadi kira-kira 3/4 penuh. Bakar pada suhu 180'c selama 15-20 minit.

No comments: